
در واقع این مجموعه طی شش قرن بنا شده و تداوم معماری ایران را در شش قرن گذشته و به صورت زیبایی به تماشا می گذارد؛ بنایی بسیار بزرگ با 2 حوض آیینهای وسط حیاطش كه دورشان را درختهایی كهنسال احاطه كردهاند، به اضافه صحن اتابكی، صحن حسینیه، صحن میرداماد، صحن وكیلالملكی و رواق شاهعباسی و هر بار با اضافه شدن بخشی به آرامگاه، نقش و نگارهایی از گلها و پیچكهای پیچ و تابخورده روی كاشیهایش جان گرفتهاند و سقفش، به مقرنسهایی چشمنواز و شگفتانگیز مزین شدهاند و گچبریها آنقدر سقف بلندش را جان دادهاند كه هر بازدیدكنندهای در نخستین بازدید، مبهوت سقفش میشود و یادش میرود به صدای درویشهایی كه دعا میخوانند گوش كند یا مجسمه شاه نعمتالله ولی را پشت دیوار شیشهای ببیند كه انگار با چشمهایش تازهواردها را دنبال میكند.

ورودی امروزی این آرامگاه از سمت شرق است که به صحن اتابکی و از آنجا به صحن وکیل الملکی که به رواق های دوره قاجاریه و گنبدخانه و رواق شاه عباسی و صحن حسینیه دسترسی دارد منتهی میشود. آخرین صحن این بنا بیگلربیگی است که به خانه متولی باشی می رسد.
بیشترین توسعه این مجموعه در دوران قاجاریه انجام شده. معماران آن استاد «کمال الدین حسین» و بانی آن بکتاش خان (رواق و صحن میرداماد), «استاد رضاً و بانی آن»عبدالحمید میرزاً (صحن حسینیه) بوده اند. اما بد نیست بدانید که قدیمی ترین قسمت آستانه، گنبدی است که بر مزار شاه قرار دارد که در سال 840 هجری قمری ساخته شده است.

در جنوب شرقی حرم دری خاتم کاری است که به چله خانه باز می شده و اکنون چله خانه جزو رواق شده است . چله خانه احتمالا قبل از عصر صفویه ساخته شده که در زمان احداث رواق آن را حفظ نموده اند. تزئینات داخل آن بنا به تنوع رنگ ها مربوط به دوران بعد از تیموریان است . چله خان نیز مانند گنبد از قدیمی ترین آثار ساختمانی مجموعه است. در شرقی، رواق شرقی، به صحن دلگشایی باز می شود که سی و دو متر عرض و چهل و چهار متر ارتفاع دارد.

از ملحقات آرامگاه، کاروانسرایی است از دوره قاجاریه که کنار ضلع غربی آستانه قرار گرفته است. این کاروانسرا که ورودی آن در جهت شمال واقع شده از شاه نشین و صحن و حجره هائی در اطراف تشکیل می شده. این کاروانسرا به مرور به صورت نیمه مخروبه درآمده و عملا استفاده ای از آن نمی شد تا اینکه برنامه تعمیرات و احیای کامل کاروانسرا انجام شد .
در این آرامگاه، موزه ای هم برپا شده که در آن اشیای نفیسی به خصوص اشیایی مثل کشکول و تبرزین و شمعدان و ... وجود دارد و البته دو صفحه از قرآنی باقی مانده که به خط کوفی است را می توانید ببینید که تاریخ کتاب مطمئنا از هشتصد سال پیشتر است.

برای دیدن نظرات بیشتر این پست روی شماره صفحه مورد نظر در زیر کلیک کنید:
شما نیز نظری برای این مطلب ارسال نمایید:
بخش نظرات برای پاسخ به سوالات و یا اظهار نظرات و حمایت های شما در مورد مطلب جاری است.
پس به همین دلیل ازتون ممنون میشیم که سوالات غیرمرتبط با این مطلب را در انجمن های سایت مطرح کنید . در بخش نظرات فقط سوالات مرتبط با مطلب پاسخ داده خواهد شد .